Doelstelling

Stichting Wielerronde Moergestel/Oisterwijk heeft als doelstelling:

Het bevorderen van de wielersport in het algemeen en in de regio Moergestel/Oisterwijk in het bijzonder.

Om de belangstelling voor de wielersport met name in de regio Midden Brabant te vergroten is naamsbekendheid van de stichting noodzakelijk. Deze naamsbekendheid wordt tot op heden verkregen door het jaarlijks organiseren van wielerevenementen in de vorm van de Rabo Komtoer voor de jeugd en de Rabo Weekend Cyclocross voor zowel de jeugd als de senioren. Het parkoers van de Komtoer ligt in het centrum van Moergestel en het parkoers van de veldwedstrijden (‘De Heiberg’)  ligt in en tegen het fraaie bos- en vennengebied aan de Zandstraat, centraal tussen de kernen Moergestel en Oisterwijk van de gemeente Oisterwijk.

Activiteiten

RABO-Cyclocross (jeugd)

Vanaf 2003 organiseert onze stichting veldritten voor de jeugd van 8 t/m 14 jaar, onderverdeeld in 7 categorieën. Deze wedstrijd wordt gehouden op het (verkleinde) parkoers De Heiberg op de zaterdag voorafgaande aan de cyclocross voor senioren. Hierdoor wordt de jeugd een extra gelegenheid geboden om zich verder te bekwamen in deze tak van de wielersport. Voor de organisatie van deze wedstrijden werken wij samen met de Tilburgse Wielerclub Pijnenburg als licentiehouder van de KNWU.

RABO-Cyclocross (senioren)

Deze veldrit voor elite/beloften, masters, vrouwen, nieuwelingen en junioren wordt jaarlijks in december op parkoers De Heiberg georganiseerd. Behalve deze categorieën kunnen ook de amateurs aan deze wedstrijd deelnemen. Deelneming door amateurs in de wielersport heeft tot doel om deze groep op een eenvoudige manier kennis te laten met deze tak van de wielersport.

RABO Komtoer (Jeugdwielerfestijn)

De Komtoer staat voor de organisatie van een ‘Jeugdwielerfestijn’ in het centrum van Moergestel. Hierbij werken wij samen met de Tilburgse Wielerclub Pijnenburg als licentiehouder van de KNWU. De jeugdwedstrijden worden gehouden van ca. 12.00 uur tot 17.00 uur met start en finish aan het St. Jansplein. Aan deze wielerronde nemen tenminste 300 jeugdige coureurs uit Nederland en België deel. Een groot aantal hiervan komt uit de regio Midden Brabant. Dit soort wedstrijden geniet grote belangstelling.

De stichting organiseert  bovendien (sinds 2001) de zogenaamde ‘RABO Dikke Banden Race’  wedstrijden voor de jeugd in de gemeente Oisterwijk. Hierbij betrekt de stichting nadrukkelijk de basisscholen in zowel Moergestel als Oisterwijk. De RABO Dikke Banden Race is onderdeel van de Komtoer. Voor het beschikbaar stellen van benodigde materialen, herinneringen, etc. kan de stichting een beroep doen op Rabobank Hart van Brabant in het kader van het RABO Jeugdplan.

ATB-Cross (senioren)

Sinds 2011 organiseren we een cross voor mtb- en atb-ers als onderdeel van de Belgisch/Nederlandse competitie ATB-cross.com. Het bijzondere aan de ATB-Crosswedstrijden is de opdeling in vijf verschillende klassen die niet, zoals te doen gebruikelijk, zijn geschikt op basis van leeftijd, maar op basis van de snelheid van de fietser. Dat betekent dat beginnende bikers -onafhankelijk van leeftijd- in de laagste klasse starten en de bewezen snellere wedstrijdrijders in de hoogste klasse meerijden. De cross wordt natuurlijk gehouden op ons parkoers De Heiberg.
De wielerdag wordt afgesloten met een open wedstrijd voor niet-licentiehouders. Zij strijden voor het Open Moergestels/Oisterwijks Kampioenschap.

MTB-toertocht

Sinds 2010 organiseren we in samenwerking met Moergestel Fietsdorp mtb-veldtoertocht ‘Parel in ’t groen’. Dank zij de medewerking van natuurorganisaties Natuurmonumenten, Het Brabants Landschap en De Rosephoeve bieden we verschillende afstanden door Oisterwijkse bossen en vennen, Kampina, Kerkeindse Heide, Beeksche Heide en De Hilver.  Voor elk wat wils wordt gevonden in bossen, heide, weilanden, polders en parkoers De Heiberg (het parkoers van NK veldrijden voor jeugd 2012-2013)

Samenwerking met derden

De activiteiten van de Stichting gaan niet verder dan het promoten van de wielersport door het organiseren van activiteiten zoals hierboven aangegeven.

TWC Pijnenburg

Voor het actief beoefenen van de wielersport is een samenwerkingsverband aangegaan met de Tilburgse Wielerclub Pijnenburg. Deze is bij de KNWU aangesloten en beschikt over een eigen trainings- en wedstrijdparcours in de Reeshof te Tilburg.